Oleaginoase benefice pentru sănătate: caju şi fistic

 

Caju Foto eva.ro

Din cele mai vechi timpuri seminţele de orice fel au fost apreciate de oameni deoarece erau considerate o hrană foarte bogată în nutrienţi şi benefică pentru sănătate. Astfel că de-a lungul vremii seminţele şi nucile şi-au găsit locul în casa omului fie ca hrană pentru zilele de iarnă, fie ca medicamente atunci când suferinţa dădea târcoale casei. În ţara noastră nucile şi alunele de pădure sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Astăzi au fost importate din alte părţi ale lumii alte tipuri de oleaginoase care acum au intrat în dieta zilnică a românilor. Oleaginoasele în general sunt benefice în prevenirea maladiilor cardiovasculare. Având un conţinut ridicat de magneziu contribuie la buna funcţionare a unor enzime cu rol în refacerea celulară. Toate oleaginoasele cunoscute astăzi precum şi arahidele – leguminoasele, conţin acizi graşi de acelaşi tip cu cei din uleiul de măsline. Oleaginoasele sunt foarte bogate în proteine, fibre şi antioxidanţi care neutralizează radicalii liberi responsabili cu îmbătrânirea celulară. Atenţie, oleaginoasele crude şi nu cele prăjite sau coapte. Pe lângă acestea oleaginoasele conţin vitamina E, minerale şi oligoelemente precum potasiu, magneziu, fosfor, calciu, fier, zinc şi cupru.

Caju şi proprietăţile lui antibacteriene

Originar din nordul Braziliei caju este din familia mango-ului şi fisticului. A fost introdus în alte regiuni tropicale de exploratorii portughezi care în secolul al XVI-lea, astfel că ajunge în India, ţările africane astăzi ţări precum Mozambic, Nigeria sau Tanzania devenind marii producători de caju. Este una din cele mai puţin alergene nuci şi are un conţinut bogat de potasiu, fosfor şi magneziu, conţinând de asemenea, calciu, sodiu, fier, zinc, seleniu şi vitamina K. În plus, este una dintre cele mai gustoase tipuri de nuci. Uleiul de caju are proprietăţile antibacteriene. Din pudra de seminţe se extrage un antivenin.

Fisticul – un medicament cât o sămânţă

O altă sămânţă comestibilă este fisticul care provine de la un arbore din Vestul Asiei. Cu gust uleios şi o aromă specifică foarte plăcuta face din fistic o sămânţă extrem de apreciată. Fisticul are un conţinut important de potasiu şi fosfor şi ceva mai mic de magneziu, calciu, sodiu, fier şi seleniu. E foarte bogat în vitamina A. Resveratrolul din fistic are un rol important combaterea cancerului şi a bolilor de inimă, triptofanul îmbunătăţeşte dispoziţia şi combate depresia sau insomnia, iar cistina – un factor important în prevenirea îmbătrânirii precoce, favorizează absorbţia fierului.
Eugeniu RĂDULESCU, 

Comments are closed.